Uw partner in privacy

 

Nieuws

 • AP: afscherming persoonsgegevens in Kadaster en Handelsregister nodig tegen doxing

  24-01-2022 | 14:21

  Volgens een nieuw wetsvoorstel kunnen mensen via het strafrecht vervolgd worden voor het publiceren van iemands persoonsgegevens om diegene bang te maken. Maar om dit zogeheten doxing tegen te gaan, is het ook nodig dat de overheid zelf stopt met het zonder goede reden makkelijk toegankelijk maken van woonadressen via het Kadaster en het Handelsregister. Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in haar advies over dit wetsvoorstel.

  Read more...
 • Vergunning Soa Aids Nederland voor platform om sekswerk veiliger te maken

  12-01-2022 | 12:16

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) verleent Soa Aids Nederland een vergunning om het online platform voor sekswerkers Ugly Mugs Nederland op te zetten en te beheren. Via dit platform kunnen sekswerkers melding doen van geweld door klanten en zelf klanten natrekken.

  Read more...
 • Privacyblog Aleid Wolfsen: Als algoritmes discrimineren…

  10-12-2021 | 17:30

  Steeds vaker maakt de overheid gebruik van algoritmes en AI om mensen te selecteren (bijvoorbeeld als ‘risico’) of in te delen in groepen. Het is belangrijk dat de overheid dat rechtmatig doet en daar transparant over is. Want het gevaar van discriminatie ligt op de loer. Bovendien kunnen mensen zich niet verweren als zij niet weten dat zij er door een algoritme zijn uitgepikt. Dat maakt dat we daar allemaal extra alert op moeten zijn.

  Read more...
 • Boete Belastingdienst voor discriminerende en onrechtmatige werkwijze

  07-12-2021 | 16:36

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt de Belastingdienst een boete op van 2,75 miljoen euro. Dit doet de AP omdat de Belastingdienst jarenlang de (dubbele) nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag op onrechtmatige, discriminerende en daarmee onbehoorlijke wijze heeft verwerkt. Dit zijn ernstige overtredingen van de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

  Read more...
 • Duidelijkheid over regels bij import van data uit de EU

  30-11-2021 | 16:39

  Voor sommige organisaties die van buiten de Europese Unie (EU) direct persoonsgegevens verzamelen van mensen in de EU, is niet altijd duidelijk of zij die persoonsgegevens extra moeten beschermen. Het gaat om bedrijven waarop de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) direct van toepassing is via artikel 3 van de AVG. Om hier duidelijkheid over te scheppen, heeft de European Data Protection Board (EDPB) nieuwe guidelines ontwikkeld over internationale doorgifte van persoonsgegevens.

  Read more...

Uit de Media

 

De Nederlandse inlichtingendiensten krijgen meer bevoegdheden. De overheid wil alles van ons weten en bijna de gehele ministersploeg doet hier aan mee.

Lubach zet dit op satirische wijze neer.

Heeft u al gezien hoe Tom het slachtoffer werd van identiteitsdiefstal? Het internetfilmpje maakt pijnlijk duidelijk wat er kan gebeuren als je te open bent in je gewone leven en je online leven.

"Deel geen persoonlijke of bancaire informatie. Of jij wordt misschien de volgende." Dat is de boodschap van Febelfin, de federatie van de Belgische financiële sector, helemaal op het einde van een goed vier minuten durend filmpje, gemaakt door het reclamebureau DuvalGuillaume.